
O τουριστικός κλάδος αποτελεί κατά κοινή ομολογία την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Σταθερή επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων στην προσφορά τουριστικών υπηρεσιών, η συνεχής αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστών και νέων αγορών.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τουριστικές επιχειρήσεις επενδύουν συστηματικά στην αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρουν, με στόχο να διαφοροποιηθούν από τον περιφερειακό ανταγωνισμό και να προσφέρουν στον τελικό πελάτη ένα διαφοροποιημένο προϊόν με την βέλτιστη σχέση ποιότητας/τιμής.
Στην προσπάθεια αυτή, βρίσκουν αρωγό τόσο το κράτος που ενισχύει στρατηγικά κάθε σχετική επένδυση, όσο και τους διεθνείς πράκτορες (operators) οι οποίοι επιλέγουν συνεργάτες σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια ποιότητας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος, αποτελεί παραδοσιακά το στρατηγικό εργαλείο που χρησιμοποιεί το κράτος για να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.
Ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, η επίδραση των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν στις ελληνικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δυο δεκαετίες ήταν καθοριστική. Επιτάχυνε δραστικά την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υποστήριξε αποτελεσματικά τη δημιουργία παράλληλων πηγών εσόδων όπως τα συνεδριακά κέντρα, τα κέντρα ευεξίας τις αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.
Συνέπεια των παραπάνω εστιασμένων δράσεων, ήταν η γρήγορη αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των ξενοδοχειακών υποδομών σε δημοφιλείς προορισμούς στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί τη βασική αιτία της εντυπωσιακής αύξησης των τουριστικών εσόδων καθώς και της σταδιακής επέκτασης της τουριστικής περιόδου στους προορισμούς αυτούς.
Το νέο πλαίσιο δράσεων Ελλάδα 2.0 που ξεκινά το 2022, προσφέρει
- υψηλές επιδοτήσεις,
- φορολογικές απαλλαγές,
- χαμηλότοκα δάνεια
- εστιασμένες δράσεις σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Η δυνατότητα συνδυασμού δράσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ (δράσεις De Minimis), επιτρέπει στις τουριστικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν υψηλότατες επιχορηγήσεις σε συνδυασμό με εργαλεία παροχής φθηνής ρευστότητας που διευκολύνουν ουσιαστικά την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Η BSS διαθέτοντας σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα χρηματοδοτήσεων, τραπεζικών υπηρεσιών και επενδυτικών προγραμμάτων, μπορεί να βοηθήσει στρατηγικά κάθε τουριστική επιχείρηση να συνδυάσει ανεξάρτητες επιμέρους δράσεις ώστε να εκμεταλλευτεί όλες τις προσφερόμενες συνέργειες. Η επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού εργαλείων αλλά και της βέλτιστης χρονικής στιγμής αξιοποίησής τους αποτελεί μια δύσκολη και απαιτητική τεχνικά διαδικασία στην οποία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ένας σύμβουλος που διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα επιδοτήσεων και τραπεζικών υπηρεσιών.
Πιστεύουμε ότι η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου θα κριθεί από την δυνατότητα και την ταχύτητα ενσωμάτωσης των νέων εργαλείων στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό κάθε επιχείρησης.
Στη BSS είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε τα επενδυτικά σχέδια των Ξενοδοχειακών μονάδων ανά την Ελλάδα στον Αναπτυξιακό νόμο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές ξενοδοχειακές επενδύσεις.
Eλάτε να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι νέες δράσεις, για σωστή, έγκαιρη υποβολή του business plan και εγκρισιμότητα.