Μεγάλο άγχος έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο ως προς την ρύθμιση υποχρεώσεων που υπήρχαν ή δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έκαναν χρήση της δυνατότητας μετάθεσης των υποχρεώσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της κρίσεως που βιώνουμε.

Οι οφειλές από μόνες τους και ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με άλλες οφειλές του παρελθόντος, συνιστούν κίνδυνο για την βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων. Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για αυτές τις οφειλές πέραν των 12 ή 24 δόσεων. Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι υπάρχει αντίδραση από τους θεσμούς για αυτή την δυνατότητα.

Η συζήτηση είναι για το αν θα δημιουργηθεί νέα διαδικασία ρύθμισης, αν θα είναι αυτοματοποιημένη και αν θα παρέχεται η δυνατότητα 120 δόσεων. Επίσης αν αυτή η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές ή μόνο όσες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσεως.

Οι θεσμοί είναι σε διαπραγματεύσεις την τρέχουσα περίοδο σχετικά με αυτό το θέμα. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα βρεθεί μια έστω ενδιάμεση λύση.

Σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι από 1 Ιουνίου 2021, ανοίγει πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού όπου οι οφειλέτες θα μπορούν να λαμβάνουν ρυθμίσεις σε 240 δόσεις προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία συν όσες δόσεις συμφωνηθούν με άλλους πιστωτές όπως οι τράπεζες.

Προκύπτει κατά συνέπεια το ερώτημα, αν θα πρέπει ακόμη και αν βγει ρύθμιση 120 δόσεων, να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο οι επιχειρήσεις ή το νέο εργαλείο που δίνει περισσότερες δόσεις και με σχετική ασφάλεια.

Η άποψη μας είναι ότι ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη και επειδή κανείς δεν είναι βέβαιος για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, καλό είναι οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν την μέγιστη ρευστότητα, επομένως προκρίνουμε τις 240 δόσεις.

Για αυτή τη δυνατότητα, το πλαίσιο είναι ήδη συγκεκριμένο και γνωρίζουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Για ποιο λόγο κατά συνέπεια να μην σπεύσουμε στην αξιοποίηση του και να αναμένουμε αν και πότε θα υπάρξει κάποιο άλλο και μάλιστα με χειρότερους όρους;

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος    Εγγραφείτε στο Newsletter μας      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.