Οι νέες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ αξίας 700 εκατ. για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, παιδότοπους και δικηγόρους

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

Μετά το άνοιγμα του προγράμματος ΕΣΠΑ Εστίασης στα  330 εκατ. ευρώ προχωρά η σύνταξη και άλλων τουλάχιστο 3 προγραμμάτων. «Ανεβάζοντας» έτσι τον συνολικό «λογαριασμό» των επιδοτήσεων που είναι στα σκαριά για να στηριχθούν οι εταιρείες που ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας στα 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο λόγος για ανάλογης αξίας, άνω των 300 εκατ. ευρώ, δράσης για τον Τουρισμό που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο αργότερα, αλλά και για 2 πιο μικρές και στοχευμένες δράσεις. Προωθείται δράση για την επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων Γυμναστηρίων και Παιδότοπων, αλλά και  για την επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Γυμναστήρια και Παιδότοποι

Σύμφωνα με την εξειδίκευση που έχει ήδη γίνει από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης,  η Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκατ. ευρώ σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης.

Έτσι, στόχος της παρούσας δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που αφορούν υπηρεσίες Γυμναστηρίων και Παιδότοπων και οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας.

Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου.

Με τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας.

 

Δικηγόροι

Στόχος της δράσης Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 20 εκατ. ευρώ είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Παράλληλα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας.

Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να περιορίσει με τη μορφή ενίσχυσης, την απώλεια εισοδημάτων γι’ αυτήν την κατηγορία αυτοαπασχολουμένων και να υποστηρίξει την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε απαιτήσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού των γραφείων τους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών του επιτηδευματία κατά το έτος 2019.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

Επικοινωνήστε σήμερα με έναν έμπειρο Σύμβουλο της εταιρείας μας, προς άμεση ενημέρωση των αναμενόμενων προγραμμάτων, και τον προγραμματισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε εδώ

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος    Εγγραφείτε στο Newsletter μας      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.