Επιχειρήσεις: Μισός φόρος για συγχώνευση

 Ισχυρά κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, με το σχετικό νομοσχέδιο να γίνεται γνωστό το επόμενο διάστημα.

Στο κέντρο των κινήτρων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στο μισό της φορολογίας για 5 χρόνια, των επιχειρήσεων, που θα προκύψουν από συγχώνευση.

Ωστόσο, θα τεθεί σειρά από όρους και προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται αφενός η αύξηση του κύκλου εργασιών του νέου σχήματος, και αφετέρου ότι το όφελος από τη μείωση φόρου δεν θα διανέμεται ως μέρισμα και δεν θα κεφαλαιοποιείται, αλλά θα κατευθύνεται σε επενδύσεις.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η μεγέθυνση των επιχειρήσεων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ τα μεγαλύτερα σχήματα θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα 12,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν υπό τη μορφή δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει αποφασίσει εξαρχής ότι θα αξιοποιήσει και τα άτοκα δάνεια (12,7 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, ακόμη και των χωρών του Νότου, αξιοποιούν μόνο το μη επιστρεπτέο σκέλος των κονδυλίων του Ταμείου (επιδοτήσεις) και αφήνουν σε επόμενη φάση την απόφαση για το αν θα αξιοποιήσουν και τα δάνεια, τα οποία επιβαρύνουν και το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται, ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, οι τράπεζες επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις, περίπου 30.000 σε σύνολο 800.000, οι οποίες πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια για να πάρουν δάνεια.

Πλησιάζει η πρώτη εκταμίευση 

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», ήταν ένα από τα πρώτα 12 σχέδια που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο. Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση προς την Ελλάδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» μέσα από τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και προβλέπεται ένα οικονομικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και φιλικό στο περιβάλλον, με ανάπτυξη τουλάχιστον 3,6% το 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Συμβουλευτική επιχειρήσεων, Επενδυτικά προγράμματα & Χρηματοδοτήσεις, επικοινωνήστε εδώ.

 

 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος    Εγγραφείτε στο Newsletter μας      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.